KUVAR SPECIJALISTA

Kuvar specijalista

KUVAR
SPECIJALISTA

Kuvar specijalista

Kuvar specijalista – Peti stepen obrazovanja

Kuvar specijalista je osoba koja uglavnom radi kao šef kuhinje i vrši organizaciju i kontrolu kvaliteta rada zaposlenog osoblja. Kuvar specijalista je izuzetno traženo, cenjeno i odlično plaćeno zanimanje u zemlji i inostranstvu.

Obrazovanje za smer kuvar specijalista traje jednu školsku godinu a predmeti su propisani nastavnim planom i programom nadležnog Ministarstva.

Kako bi kandidati upisali specijalizaciju neophodno je da poseduju sledeće obrazovanje:

  • Četvorogodišnje obrazovanje u oblasti ugostiteljstva i turizma sa najmanje dve godine radnog iskustva na poslovima kuvara
  • Trogodišnje obrazovanje u oblasti ugostiteljstva i turizma sa najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima kuvara
  • Četvorogodišnje obrazovanje drugih obrazovnih profila sa najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima kuvara uz polaganje razlike ispita propisane od strane Ministarstva prosvete.

Budući kuvari specijaliste pohađaju i polažu zajedničke, usko stručne predmete i praktičnu nastavu. Zajednički predmeti su poslovanje i marketing u turističkom poslovanju i poslovna psihologija. Usko stručni predmeti koji se izučavaju su nauka o ishrani, poznavanje životnih namirnica, osnove usluživanja, poslovna informatika i kuvarstvo. Kandidati tokom trajanja specijalizacije izučavaju i strani jezik.

  • Računovodstveno poslovanje
  • Marketing u turističkom poslovanju
  • Poslovna psihologija
  • Strani jezik
  • Nauka o ishrani
  • Poznavanje životnih namirnica
  • Osnove usluživanja
  • Poslovna informatika i kuvarstvo