KUVAR SPECIJALISTA
KUVAR
SPECIJALISTA
Kuvar specijalista – Peti stepen obrazovanja
Kuvar specijalista je osoba koja uglavnom radi kao šef kuhinje i vrši organizaciju i kontrolu kvaliteta rada zaposlenog osoblja. Kuvar specijalista je izuzetno traženo, cenjeno i odlično plaćeno zanimanje u zemlji i inostranstvu.
Obrazovanje za smer kuvar specijalista traje jednu školsku godinu a predmeti su propisani nastavnim planom i programom nadležnog Ministarstva.
Kako bi kandidati upisali specijalizaciju neophodno je da poseduju sledeće obrazovanje:
- Četvorogodišnje obrazovanje u oblasti ugostiteljstva i turizma sa najmanje dve godine radnog iskustva na poslovima kuvara
- Trogodišnje obrazovanje u oblasti ugostiteljstva i turizma sa najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima kuvara
- Četvorogodišnje obrazovanje drugih obrazovnih profila sa najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima kuvara uz polaganje razlike ispita propisane od strane Ministarstva prosvete.
Budući kuvari specijaliste pohađaju i polažu zajedničke, usko stručne predmete i praktičnu nastavu. Zajednički predmeti su poslovanje i marketing u turističkom poslovanju i poslovna psihologija. Usko stručni predmeti koji se izučavaju su nauka o ishrani, poznavanje životnih namirnica, osnove usluživanja, poslovna informatika i kuvarstvo. Kandidati tokom trajanja specijalizacije izučavaju i strani jezik.