Kulinarski tehničar
Četvrti stepen obrazovanja
Prekvalifikacija, dokvalifikacija
Kulinarski tehničar se bavi pripremom svih vrsta toplih i hladnih jela u ugostiteljskim objektima, obraćajući pritom pažnju da jela osim što moraju biti ukusna, moraju biti i lepo dekorisana. Kulinarski tehničari su ti koji sastavljaju jelovnike, poručuju namirnice, određuju način pripremanja hrane (kuvanje, pecenje, prženje), preuzimaju namirnice, skladište ih i čuvaju od kvarenja. U zavisnosti od veličine kuhinje i objekta u kojem rade, mogu biti raspoređeni po zadacima. Kulinarski tehničari u većim objektima imaju pomoćnike koji im pripremaju namirnice i neophodno je da su uz njih, jer gosti moraju biti brzo usluženi bez obzira na obim posla koji imaju. Takođe, kulinarski tehničar mora da vodi računa o higijeni prostora u kom se priprema hrana i čistoći sudova. Kulinarski tehničari mogu nastaviti studije na visokim hotelijerskim školama strukovnih studija.
Srednja stručna škola u Novom Sadu vrši prekvalifikaciju, dokvalifikaciju i vanredno školovanje za osobe koje su završile osnovnu školu, srednju trogodišnju (odnosno četvorogodišnju školu) ili započeli školovanje pa prekinuli, pa zbog posla kojim se bave žele da se prekvalifikuju odnosno dokvalifikuju na smer kulinarski tehničar. Polaganje ispita je prilagođeno vanrednom školovanju, predmeti su propisani nastavnim planom i programom, rad škole je odobren akreditacijom od strane nadležnog Ministarstva a diploma priznata u zemljama Evropske Unije.
PLAN I PROGRAM
I GODINA
- Srpski jezik i književnost
- Engleski jezik
- Istorija
- Fizičko vaspitanje
- Matematika
- Računarstvo i informatika
- Muzička umetnost
- Geografija
- Fizika
- Biologija
- Hemija
- Osnovi turizma i ugostiteljstva
- Higijena
- Kuvarstvo sa praktičnom nastavom
- Građansko vaspitanje
II GODINA
- Srpski jezik i književnost
- Engleski jezik
- Istorija
- Fizičko vaspitanje
- Matematika
- Računarstvo i informatika
- Likovna kultura
- Geografija
- Fizika
- Biologija
- Hemija
- Kuvarstvo sa praktičnom nastavom
- Ekonomika i organizacija preduzeća
- Građansko vaspitanje
III GODINA
- Srpski jezik i književnost
- Engleski jezik
- Fizičko vaspitanje
- Matematika
- Sociologija
- Ustav i prava građana
- Psihologija
- Umetničko oblikovanje
- Turistička geografija
- Poznavanje robe
- Kuvarstvo sa praktičnom nastavom
- Građansko vaspitanje
IV GODINA
- Srpski jezik i književnost
- Engleski jezik
- Filozofija
- Fizičko vaspitanje
- Matematika
- Turistička geografija
- Poznavanje robe
- Nauka o ishrani
- Hotelijerstvo
- Marketing u turizmu
- Kuvarstvo sa praktičnom nastavom
- Građansko vaspitanje
DOKUMENTACIJA POTREBNA ZA UPIS
Svedočanstvo o završenoj osnovnoj školi (original ili overena fotokopija)
Svedočanstva o završenim razredima i diploma srednje škole (original ili overena fotokopija)
Izvod iz matične knjige rođenih (original ili overena fotokopija)
Lična karta (fotokopija i original na uvid)
UPIS
VANREDNO
ŠKOLOVANJE
064 152 74 28
UPIS
VANREDNO
ŠKOLOVANJE
064 152 74 28
PROFILI UGOSTITELJSKE ŠKOLE:





Radnička 20
Novi Sad
Redovno školovanje
021 529 147
065 252 91 47
064 327 69 05
Vanredno školovanje
064 152 74 28