fbpx

Upis na fakultete

brucosi

Mesec maj je mesec maturanata. Za njih se završava školska godina. Kraj jednog doba. Početak novog. Bliži zrelosti i odraslom dobu, što i sama reč nagoveštava (lat. maturus- zreo, dospeo).   Grad oživi od  njihove buke i graje. Pevaju i slave  oko svojih škola, okupljaju se na Miletićevom trgu. Naši  učenici četvrtog razreda, tehničari drumskog i vazduhoplovnog saobraćaja jedva su dočekali poslednje dane maja kada  se  i njima završila školska godina, poslednja u Srednjoj stručnoj školi u Novom Sadu.  Sa nestrpljenjem su  očekivali  svečanu proslavu svoje mature. Dočekali su je lepo, radosno i dostojanstveno.

Ove nedelje počinje  polaganje mature a  za srednjoškolce koji nameravaju da nastave školovanje prijavljivanje na željene fakultete počinje od 23. do. 26. juna.  Polaganje prijemnog ispita je od 28. juna do 2. jula a objava rezultata na preliminarnoj rang listi je do 5. jula.  Ukoliko neko nije zadovoljan rangom na ovoj listi može podneti primedbu na preliminarnu rang listu najkasnije do 7. jula, do deset časova. Objavljivanje konačnih rang lista fakulteta je najkasnije do 12. jula a upis od 12. do 16. jula.  Oni koji ne uspeju da prođu u prvom upisnom roku imaće šansu u septembru ali samo na one fakultete na kojima ostane slobodnih mesta nakon prvog upisnog roka.

Uspeh iz srednje škole donosi 40 bodova a prijemni ispit nosi maksimalno 60 poena.  Oni koji su u 3. i 4. razredu srednje škole osvojili neku od tri prve nagrade na republičkom ili međunaroddnom takmičenju iz predmeta koji se polaže na prijemnom ispitu, može se priznati maksimalan broj bodova iz tog predmeta. Donja granica za samofinansirajuće studente je 30 poena a pravo da se upiše na teret budžeta ostvaruje onaj kandidat koji osvoji najmanje 51 bod.

Dakle, budući brucoši, pratite pažljivo sve aktivnosti i rokove vezane za upis na željeni fakultet, jer i ako ostvarite pravo na upis a ne pojavite se u predviđenom roku umesto vas će biti upisan sledeći kandidat sa rang liste.  Carpe diem!

Najnovije

 • World AIDS DayPeople photo created by diana.grytsku - www.freepik.comSvetski dan borbe protiv AIDS-aDecember 1, 2021 - 2:23 pm

  01. decembar se obeležava kao svetski dana borbe protiv AIDS-a. Tim povodom volenteri Crvenog krsta Novog Sada održali su đacima Srednje stručne škole u Novom Sadu predavanje o HIV-u i prevenciji polno prenosivih bolesti.

 • autoImage by Free-Photos from PixabaySvetski dan bez automobilaSeptember 22, 2021 - 3:05 pm

  septembra 2000. godine pokrenuta je inicijativa za smanjenje broja vozila na ulicama, kako bi se smanjio njihov štetan uticaj na okolinu.
  Prvi automobil izašao je na ulice davne 1886. godine, a konstruisao ga je Karl Freidrich Benz, po kome je benzin i dobio naziv.

 • Image by Gerd Altmann from PixabayU vašu častAugust 30, 2021 - 12:46 pm

  Kraj raspusta je nadohvat ruke, kraj leta takođe. Dolazi jesen.
  Mnogo puta – u literaturi, na filmu – ovaj deo godine opisan je kroz padanje još uvek letnjh kiša, što su se „slile u cvjetove agava“, kao što je rekao jedan kantautor.

 • Image by Gerd Altmann from PixabayNepročitanoJuly 9, 2021 - 1:09 pm

  I najzad – stigosmo do kraja. Ili, bolje rečeno, nacrtasmo krug. Dakle, vratismo se na početak. Ako bismo kraj (svaki kraj!) ovako doživeli, to onda znači da kraja nema: postoji samo početak.

 • Čudesno letoJuly 2, 2021 - 11:50 am

  Možda je jedina prednost filma u odnosu na književnost to što glas naratora (tačnije glavnog glumca koji priča o svojoj prošlosti) može biti praćen muzikom. Međutim, ako se potrudimo (i bar malo sluha imamo), možemo čuti, tj. zamisliti muziku – i dok čitamo.

Andres Zunino from Pixabay