fbpx

U gostima kod Arhimeda

Na poziv Srednje škole i gimnazije „Arhimed“ naši učenici su se u petak, 22.11., zaputili u Beograd.

U jutarnjim časovima organizovan je polazak u pratnji direktora, pomoćnika direktora kao i stručnih saradnika i pojedinih profesora škole.

Po dolasku u ovu izuzetno lepo organizovanu i uređenu školu , sačekala nas je prijatna dobrodošlica domaćina na čelu sa direktorkom škole, Unom Popović.

Planom je bilo predviđeno predavanje vojnih pilota pod nazivom „Fizika na i u avionu“ što je za učenike, kako oni kažu, bilo uzbudljivo i donelo novu perspektivu principa leta: aspekti strategije borbe u vojnom vazduhoplovstvu i uticaj različitih sila na telo čoveka.

Nakon toga, usledio je neformalni deo posete – vreme za povezivanje učenika dveju škola: mladi su zajedno svirali na klaviru, igrali stoni fudbal i stoni tenis, a poneki su uz muziku i zaplesali.

U završnom delu posete, gosti su u društvu domaćina pogledali monodramu „David i ja“, kao prikaz dela „Jazavac pred sudom“.

Preostalo je da se pozdravimo sa novim prijateljima i krenemo put Novog Sada noseći kao dar lep dan u lepom društvu.

Možemo još samo dodati, citirajući Arhimeda: „Eureka“- u ime otkrića novih iskustava i susreta.

Jovana Jocić

Najnovije

 • autoImage by Free-Photos from PixabaySvetski dan bez automobilaSeptember 22, 2021 - 3:05 pm

  septembra 2000. godine pokrenuta je inicijativa za smanjenje broja vozila na ulicama, kako bi se smanjio njihov štetan uticaj na okolinu.
  Prvi automobil izašao je na ulice davne 1886. godine, a konstruisao ga je Karl Freidrich Benz, po kome je benzin i dobio naziv.

 • Image by Gerd Altmann from PixabayU vašu častAugust 30, 2021 - 12:46 pm

  Kraj raspusta je nadohvat ruke, kraj leta takođe. Dolazi jesen.
  Mnogo puta – u literaturi, na filmu – ovaj deo godine opisan je kroz padanje još uvek letnjh kiša, što su se „slile u cvjetove agava“, kao što je rekao jedan kantautor.

 • Image by Gerd Altmann from PixabayNepročitanoJuly 9, 2021 - 1:09 pm

  I najzad – stigosmo do kraja. Ili, bolje rečeno, nacrtasmo krug. Dakle, vratismo se na početak. Ako bismo kraj (svaki kraj!) ovako doživeli, to onda znači da kraja nema: postoji samo početak.

 • Čudesno letoJuly 2, 2021 - 11:50 am

  Možda je jedina prednost filma u odnosu na književnost to što glas naratora (tačnije glavnog glumca koji priča o svojoj prošlosti) može biti praćen muzikom. Međutim, ako se potrudimo (i bar malo sluha imamo), možemo čuti, tj. zamisliti muziku – i dok čitamo.

 • Image by Jeon Sang-O from PixabayPrijemni ispitJune 28, 2021 - 10:52 am

  Onima koji se spremaju za prijemni šaljem poruku: Znam da imate tremu i bojazan od neizvesnog. Sve vam je zbrkano u glavi, mislite da imate malo vremena, da ste mogli još nešto da pročitate, naučite. Umorni ste od svega i želite da sve ovo što pre prođe.