fbpx

Svetski dan bez automobila

auto
 1. septembra 2000. godine pokrenuta je inicijativa za smanjenje broja vozila na ulicama, kako bi se smanjio njihov štetan uticaj na okolinu.

Prvi automobil izašao je na ulice davne 1886. godine, a konstruisao ga je Karl Freidrich Benz, po kome je benzin i dobio naziv.

Danas na svetu postoji više od milijardu vozila.

Tragajući za literaturom na temu ovog članka, naišli smo na sledeće zanimljivosti:

 1. Ograničenje brzine kretanja vozila je uvedeno 1902. godine u SAD-u, a kao posledica saobraćajne nesreće koja se dogodila zbog neprilagođene brzine.
 1. 1938. godine postavljen je rekord u brzini na nemačkom auto-putu, a brzina je iznosila 432km/h. Vozilo koje ga je postavilo je Mercedes-Benz W125.

  Mercedes-Benz W125

  Mercedes-Benz W125

 1. Milion dolara je najviša izrečena kazna za brzu vožnju. Srećni dobitnik je vozio 280km/h u Švajcarskoj.
 1. Toyota Corolla je najprodavaniji automobil u istoriji. Proizvodi se od 1966. godine, a prodato je više od 40 miliona primeraka.
 1. U Kini je proizveden svaki četvrti automobil.
 1. U Južnoafričkoj Republici na BMW vozila ugrađuju bacače plamena zbog čestih pokušaja krađe.
 1. Najstariji auto koji je do danas očuvan je prodat za 4.600.000 dolara. Bio je to La Marquise.
 1. U Pakistanu su 2010. godine testirali koliko ljudi može stati u Smart for two. Stalo ih je devetnaestoro.
 1. Audi je prvi proizvođač koji je radio ispitivanja na sudar Već 1938. testirali su model F7.
  Audi F7

  Audi F7

  Tada nije bilo hala gdje bi se automobil testirao, nego bi ga jednostavno pustili niz brdo, a na kraju puta bi udario u čvrstu prepreku.

Najnovije

 • World AIDS DayPeople photo created by diana.grytsku - www.freepik.comSvetski dan borbe protiv AIDS-aDecember 1, 2021 - 2:23 pm

  01. decembar se obeležava kao svetski dana borbe protiv AIDS-a. Tim povodom volenteri Crvenog krsta Novog Sada održali su đacima Srednje stručne škole u Novom Sadu predavanje o HIV-u i prevenciji polno prenosivih bolesti.

 • autoImage by Free-Photos from PixabaySvetski dan bez automobilaSeptember 22, 2021 - 3:05 pm

  septembra 2000. godine pokrenuta je inicijativa za smanjenje broja vozila na ulicama, kako bi se smanjio njihov štetan uticaj na okolinu.
  Prvi automobil izašao je na ulice davne 1886. godine, a konstruisao ga je Karl Freidrich Benz, po kome je benzin i dobio naziv.

 • Image by Gerd Altmann from PixabayU vašu častAugust 30, 2021 - 12:46 pm

  Kraj raspusta je nadohvat ruke, kraj leta takođe. Dolazi jesen.
  Mnogo puta – u literaturi, na filmu – ovaj deo godine opisan je kroz padanje još uvek letnjh kiša, što su se „slile u cvjetove agava“, kao što je rekao jedan kantautor.

 • Image by Gerd Altmann from PixabayNepročitanoJuly 9, 2021 - 1:09 pm

  I najzad – stigosmo do kraja. Ili, bolje rečeno, nacrtasmo krug. Dakle, vratismo se na početak. Ako bismo kraj (svaki kraj!) ovako doživeli, to onda znači da kraja nema: postoji samo početak.

 • Čudesno letoJuly 2, 2021 - 11:50 am

  Možda je jedina prednost filma u odnosu na književnost to što glas naratora (tačnije glavnog glumca koji priča o svojoj prošlosti) može biti praćen muzikom. Međutim, ako se potrudimo (i bar malo sluha imamo), možemo čuti, tj. zamisliti muziku – i dok čitamo.

Gerd Altmann from Pixabay