fbpx

Svetiljke

Praznici su se primakli. I prilika da zasvetle jelke. Naša je posve drugačija. Jedinstvena.

Naše svetiljke su NAŠI UČENICI – jer to je svetlost koja izvire iz njihove lepote, mladosti, dragosti.

Da, oni sijaju svojim licima i ličnostima. Izražavaju to na različite načine i svakoga dana otkrivamo iskre njihovog sjaja. Potrebno je samo prići im lagano i pažljivo, uvideti šta nam poručuju i uspostaviti odnos. Zainteresovano pratiti šta im je potrebno.

Uspostavili smo običaj da se kroz tekstove baš ovde bavimo onim što je njima važno i tako su se nizali tekstovi o njima u prošlom polugodištu, a kada je godina istekla, obećali smo nastavak.

Ovo je taj momenat – na nov način. Sada, u božićno-novogodišnjem duhu, predstavićemo neke od naših učenika prvog razreda.

Ovaj tekst je njihovo božićno drvo, počnimo o njima:

Stignu s jeseni i dok jezde školskim hodnicima traže mesto da se „usidre“. A kada se adaptiraju i osete poverenje i sigurnost, počinju da otkrivaju svoje sportove, hobije… i poduhvate koji su zadivljujući. Tu nalazimo neizmernu lepotu susreta sa njima  – tu vidimo njihov sjaj!

U JEDNOM TEKSTU nije umesno poređati sve učenike, zato ćemo ovoga puta pomenuti neke od onih koji su nam dozvolili da ponosno predstavimo kakve divne tragove ostavljaju.

Budući da je danas bavljenje sportom izuzetno važno, za primer nekoga ko je odabrao onaj koji voli i u kojem istrajava je naš  Luka Tešić koji sa velikim žarom govori o svojim treninzima kik-boksa. Očigledno je zadovoljstvu koje time pričinjava sebi, ali i svom okruženju uz poruku koliko je vredno i lepo imati svoj put, prepoznati sebe u nečemu što je više od rekreacije i relaksacije. Uz to, radujemo se kada prepoznamo brigu za sebe na konstruktivan način.

Na sledećoj grani naše jelke upoznajmo se sa divnim pesničkim bićem: Nemanja Ivanović kao neko ko stvara poeziju. Govori kroz nju i kaže da mu pomaže da sebe oseti i odredi. Odabrali smo deo jedne od pesama:

U oblacima daleko
letim sam i čekam
kad će doći dan .

Da sa kišom na
zemlju siđem ,
i oped tebi priđem.

Potom, nešto zaista neuobičajeno: Mirko Apt, energičan mladić koji sa posebnom ljubavlju prikuplja i pravi zvučnike – može se reći da je svojevrstan inovator. U svojoj sobi čuva pozamašnu kolekciju zvučnika o kojoj priča sa oduševljenjem. Interesovanje koje raste do posvećenosti u onome što je prijatno – to nam Mirko pokazuje.

Nadalje: imati u školi Milicu Kašiković znači dodirnuti neprevodivu lepotu brižnosti: devojka iz koje izvire empatičnost, opredeljena da bude i postoji za druge… neprocenjivo! Kada sebe zamišlja, Milica je u avionu. Kada posmatra oblake, to je sa pogledom koji traži avione…

Saznanje o tome kako koliko naši mladi misle o drugima je posebnost koja se ne pominje često, a ne smemo zaboraviti da su oni i to! Odnos prema svom okruženju, oni pokazuju i kroz brigu o životinjama. Sreli smo, među učenicima i Ninu Vukadinović koja nam je otkrila kako sa drugaricom spasava napuštene pse u Inđiji.

Kada se osvrnemo na sve njih, pitam se koliko još lepote možemo podneti?
Treba samo da negujemo naše svetiljke, rastemo sa njima i podstaknemo ih da sijaju.

Uz dobre želje za Božić i Novu godinu pozdravljamo se za ovo polugodište!

Psiholog Jovana Jocić

Najnovije

 • autoImage by Free-Photos from PixabaySvetski dan bez automobilaSeptember 22, 2021 - 3:05 pm

  septembra 2000. godine pokrenuta je inicijativa za smanjenje broja vozila na ulicama, kako bi se smanjio njihov štetan uticaj na okolinu.
  Prvi automobil izašao je na ulice davne 1886. godine, a konstruisao ga je Karl Freidrich Benz, po kome je benzin i dobio naziv.

 • Image by Gerd Altmann from PixabayU vašu častAugust 30, 2021 - 12:46 pm

  Kraj raspusta je nadohvat ruke, kraj leta takođe. Dolazi jesen.
  Mnogo puta – u literaturi, na filmu – ovaj deo godine opisan je kroz padanje još uvek letnjh kiša, što su se „slile u cvjetove agava“, kao što je rekao jedan kantautor.

 • Image by Gerd Altmann from PixabayNepročitanoJuly 9, 2021 - 1:09 pm

  I najzad – stigosmo do kraja. Ili, bolje rečeno, nacrtasmo krug. Dakle, vratismo se na početak. Ako bismo kraj (svaki kraj!) ovako doživeli, to onda znači da kraja nema: postoji samo početak.

 • Čudesno letoJuly 2, 2021 - 11:50 am

  Možda je jedina prednost filma u odnosu na književnost to što glas naratora (tačnije glavnog glumca koji priča o svojoj prošlosti) može biti praćen muzikom. Međutim, ako se potrudimo (i bar malo sluha imamo), možemo čuti, tj. zamisliti muziku – i dok čitamo.

 • Image by Jeon Sang-O from PixabayPrijemni ispitJune 28, 2021 - 10:52 am

  Onima koji se spremaju za prijemni šaljem poruku: Znam da imate tremu i bojazan od neizvesnog. Sve vam je zbrkano u glavi, mislite da imate malo vremena, da ste mogli još nešto da pročitate, naučite. Umorni ste od svega i želite da sve ovo što pre prođe.