fbpx

Svetiljke

Praznici su se primakli. I prilika da zasvetle jelke. Naša je posve drugačija. Jedinstvena.

Naše svetiljke su NAŠI UČENICI – jer to je svetlost koja izvire iz njihove lepote, mladosti, dragosti.

Da, oni sijaju svojim licima i ličnostima. Izražavaju to na različite načine i svakoga dana otkrivamo iskre njihovog sjaja. Potrebno je samo prići im lagano i pažljivo, uvideti šta nam poručuju i uspostaviti odnos. Zainteresovano pratiti šta im je potrebno.

Uspostavili smo običaj da se kroz tekstove baš ovde bavimo onim što je njima važno i tako su se nizali tekstovi o njima u prošlom polugodištu, a kada je godina istekla, obećali smo nastavak.

Ovo je taj momenat – na nov način. Sada, u božićno-novogodišnjem duhu, predstavićemo neke od naših učenika prvog razreda.

Ovaj tekst je njihovo božićno drvo, počnimo o njima:

Stignu s jeseni i dok jezde školskim hodnicima traže mesto da se „usidre“. A kada se adaptiraju i osete poverenje i sigurnost, počinju da otkrivaju svoje sportove, hobije… i poduhvate koji su zadivljujući. Tu nalazimo neizmernu lepotu susreta sa njima  – tu vidimo njihov sjaj!

U JEDNOM TEKSTU nije umesno poređati sve učenike, zato ćemo ovoga puta pomenuti neke od onih koji su nam dozvolili da ponosno predstavimo kakve divne tragove ostavljaju.

Budući da je danas bavljenje sportom izuzetno važno, za primer nekoga ko je odabrao onaj koji voli i u kojem istrajava je naš  Luka Tešić koji sa velikim žarom govori o svojim treninzima kik-boksa. Očigledno je zadovoljstvu koje time pričinjava sebi, ali i svom okruženju uz poruku koliko je vredno i lepo imati svoj put, prepoznati sebe u nečemu što je više od rekreacije i relaksacije. Uz to, radujemo se kada prepoznamo brigu za sebe na konstruktivan način.

Na sledećoj grani naše jelke upoznajmo se sa divnim pesničkim bićem: Nemanja Ivanović kao neko ko stvara poeziju. Govori kroz nju i kaže da mu pomaže da sebe oseti i odredi. Odabrali smo deo jedne od pesama:

U oblacima daleko
letim sam i čekam
kad će doći dan .

Da sa kišom na
zemlju siđem ,
i oped tebi priđem.

Potom, nešto zaista neuobičajeno: Mirko Apt, energičan mladić koji sa posebnom ljubavlju prikuplja i pravi zvučnike – može se reći da je svojevrstan inovator. U svojoj sobi čuva pozamašnu kolekciju zvučnika o kojoj priča sa oduševljenjem. Interesovanje koje raste do posvećenosti u onome što je prijatno – to nam Mirko pokazuje.

Nadalje: imati u školi Milicu Kašiković znači dodirnuti neprevodivu lepotu brižnosti: devojka iz koje izvire empatičnost, opredeljena da bude i postoji za druge… neprocenjivo! Kada sebe zamišlja, Milica je u avionu. Kada posmatra oblake, to je sa pogledom koji traži avione…

Saznanje o tome kako koliko naši mladi misle o drugima je posebnost koja se ne pominje često, a ne smemo zaboraviti da su oni i to! Odnos prema svom okruženju, oni pokazuju i kroz brigu o životinjama. Sreli smo, među učenicima i Ninu Vukadinović koja nam je otkrila kako sa drugaricom spasava napuštene pse u Inđiji.

Kada se osvrnemo na sve njih, pitam se koliko još lepote možemo podneti?
Treba samo da negujemo naše svetiljke, rastemo sa njima i podstaknemo ih da sijaju.

Uz dobre želje za Božić i Novu godinu pozdravljamo se za ovo polugodište!

Psiholog Jovana Jocić

Najnovije

 • Zasmejavanje aprilaApril 1, 2020 - 1:19 pm

  Zastali smo 16.03. Tiho nastavili rad na daljinu. Iz prikrajka docekali proleće. A red bi bio da oslobodimo sunce u sebi i  zasmejemo april – od kuce! Iako preporuka nije šala, ovaj dan pripada smehu i nećemo se usuditi da mu to uskratimo (priuštićemo mu to i od kuće)!

 • Samosvest – tiče se svih nasMarch 12, 2020 - 8:33 am

  Način komunikacije sa mladom osobom stvara odnos, a kroz taj odnos saznajemo o detetu, odnosno mladom čoveku (naravno i o sebi). Ono što je još važnije: ta mlada osoba kroz odnos UČI O SEBI! Ukoliko je odnos kvalitetan, dete/mlad čovek iz njega uviđa da vredi samim tim što postoji.  A to je srž: da osoba zavoli svoje postojanje. Vrednost postojanja utemeljena je u samosvesti.

 • Stručna poseta vazduhoplovacaMarch 9, 2020 - 1:21 pm

  Učenici Srednje stručne škole u Novom Sadu u pratnji profesora i pedagoga posetili su Aerodrom “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici. Učenici su pored istorijskih činjenica imali priliku da se upoznaju i sa transportnom avijacijom, helikopterima, njihovim osnovnim tehničkim karakteristikama i komandama kao i procedurama redovnih i vandrednih održavanja.

 • Jesper JulPutovanje ka JuluMarch 6, 2020 - 11:49 am

  Ovo nije priča o letu. I ne tiče se samo naših učenika o kojima obično pišem. Ovo je priča za sva godišnja doba i za sve nas koji radimo sa decom i mladima, i/ili smo adolescenti, odnosno njihovi roditelji. Pođimo na putovanje koje prožima naše celokupno delovanje – to je put Jespera Jula, danskog psihoterapeuta, čijim radom je ovaj tekst inspirisan.

 • U gostima kod „Arhimeda“November 25, 2019 - 1:11 pm

  Na poziv Srednje škole i gimnazije „Arhimed“ naši učenici su se u petak, 22.11., zaputili u Beograd. U jutarnjim časovima organizovan je polazak u pratnji stručnih saradnika i pojedinih profesora škole. Po dolasku u ovu izuzetno lepo organizovanu i uređenu školu , sačekala nas je prijatna dobrodošlica domaćina…