fbpx

Sve je u redu u susretu sa knjigom

Školska godina je blago poodmakla i zagrevanje saznajno-motivacionih procesa već uveliko teče. Postignuti su i dobri rezultati.

Tako zagrejani možemo da se upustimo i u dodatnu literaturu budući da je aktuelan Sajam knjiga u Beogradu. Moj predlog je jedna važna, a magična knjiga koja može da nas podstakne…

Ovu knjigu dobila sam od jedne Teodore, mlade osobe, spremne da osvoji sebe i svet. Tako sam iznova potvrdila koliko mladi čine za nas, odrasle (i one koji su u pokušaju da to budu). Dakle, to jeste knjiga za mlade, ali bilo bi dobro da je i svi pročitamo J. Zahvalna sam Teodori da ovakvu knjigu mogu podeliti sa svima vama.

Pitate se kakva je to knjiga? Takva da joj se radujete i da joj ne dopuštate da se odvoji od vas.

U njoj prepoznaješ sebe i svoje okruženje…U njoj nalaziš istinu, ljubav, nadu…Svi ti doživljaji toliko liče na sve nas i želimo da čujemo uvek još nešto.

Tokom adolescencije živimo ovu knjigu u svojim koracima, u svojim mislima, a sada je ona tu da to i osvestimo.

Jasminka Petrović, naša poznata spisateljica, napisala je ovu knjigu ohrabrujućeg naslova „Sve je u redu“ –

neodoljivu i živahnu zbirku naizgled zasebnih priča koje se stapaju u jednu prekrasnu celinu.

Crtice iz života mladih ispričane su tako da duboko možemo osetiti mladu osobu kao tragaoca za sobom, za svojim snagama, za pomeranjem granica…

Šta mi, odrasli, činimo da to i podržimo, da im budemo fenjer, ili modernije: led rasveta?

Sve u njoj je tako blisko mladima da može poslužiti kao divan vodič kroz godine koje su zahtevne za samog adolescenta, ali i za njegovu porodicu i šire socijalno okruženje.

Autorka navodi:  „Ponekad nije lako biti mlad. Mnogo je izazova, dilema, emocija, nesporazuma. Junaci ove knjige ne pristaju na teskobu i tamu. Oni biraju ljubav umesto straha. Oni tragaju za novim danom, za slobodom.“

Pitam se kako bi se vama činila ova knjiga? Šta biste o sebi saznali? Jeste li pokrenuli avanturu u potrazi za lepotom i slobodom?

Zanimljivo je da autorka kaže: „Slušaj, u redu je i ako se složiš i ako se ne složiš sa mnom. Sve je sasvim u redu“

I znate šta, smejala sam se i plakala dok sam je čitala i složila sam se, a vi?

                                                                                                                                                                Psiholog Jovana Jocić

Najnovije

 • PoezijaJune 17, 2021 - 7:11 am

  Sedimo u kafiću. Nas nekoliko, muškarci i žene. Pored nas su neki klinci, srednjoškolci. Razgovaraju glasno (isuviše glasno), a svaka poštapalica im je brate ili buraz, pa brate, pa buraz, pa brate, pa buraz…

 • Poslednja reč maturantimaJune 14, 2021 - 12:37 pm

  Danas je u našoj školi svečana dodela diploma i svedočanstava maturantima, tehničarima vazdušnog i tehničarima drumskog saobraćaja. Još jedna generacija odlazi.

 • brucosiImage by Hier und jetzt endet leider meine Reise auf Pixabay aber from PixabayUpis na fakulteteJune 8, 2021 - 10:27 am

  Naši učenici četvrtog razreda, tehničari drumskog i vazduhoplovnog saobraćaja jedva su dočekali poslednje dane maja kada se i njima završila školska godina, poslednja u Srednjoj stručnoj školi u Novom Sadu.

 • Image by Andres Zunino from PixabayKapijaJune 4, 2021 - 11:41 am

  Da si zanemeo prošavši kroz kapiju Dečana. Nije to bilo putovanje.

 • smokeImage by tookapic from PixabayPovodom obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dimaMay 31, 2021 - 9:47 am

  Svetski dan bez duvanskog dima obeležava se svake godine na današnji dan, 31. maja. Inače, u Srbiji se obeležava i Nacionalni dan bez duvana (31. januara).