fbpx

Sve je u redu u susretu sa knjigom

Školska godina je blago poodmakla i zagrevanje saznajno-motivacionih procesa već uveliko teče. Postignuti su i dobri rezultati.

Tako zagrejani možemo da se upustimo i u dodatnu literaturu budući da je aktuelan Sajam knjiga u Beogradu. Moj predlog je jedna važna, a magična knjiga koja može da nas podstakne…

Ovu knjigu dobila sam od jedne Teodore, mlade osobe, spremne da osvoji sebe i svet. Tako sam iznova potvrdila koliko mladi čine za nas, odrasle (i one koji su u pokušaju da to budu). Dakle, to jeste knjiga za mlade, ali bilo bi dobro da je i svi pročitamo J. Zahvalna sam Teodori da ovakvu knjigu mogu podeliti sa svima vama.

Pitate se kakva je to knjiga? Takva da joj se radujete i da joj ne dopuštate da se odvoji od vas.

U njoj prepoznaješ sebe i svoje okruženje…U njoj nalaziš istinu, ljubav, nadu…Svi ti doživljaji toliko liče na sve nas i želimo da čujemo uvek još nešto.

Tokom adolescencije živimo ovu knjigu u svojim koracima, u svojim mislima, a sada je ona tu da to i osvestimo.

Jasminka Petrović, naša poznata spisateljica, napisala je ovu knjigu ohrabrujućeg naslova „Sve je u redu“ –

neodoljivu i živahnu zbirku naizgled zasebnih priča koje se stapaju u jednu prekrasnu celinu.

Crtice iz života mladih ispričane su tako da duboko možemo osetiti mladu osobu kao tragaoca za sobom, za svojim snagama, za pomeranjem granica…

Šta mi, odrasli, činimo da to i podržimo, da im budemo fenjer, ili modernije: led rasveta?

Sve u njoj je tako blisko mladima da može poslužiti kao divan vodič kroz godine koje su zahtevne za samog adolescenta, ali i za njegovu porodicu i šire socijalno okruženje.

Autorka navodi:  „Ponekad nije lako biti mlad. Mnogo je izazova, dilema, emocija, nesporazuma. Junaci ove knjige ne pristaju na teskobu i tamu. Oni biraju ljubav umesto straha. Oni tragaju za novim danom, za slobodom.“

Pitam se kako bi se vama činila ova knjiga? Šta biste o sebi saznali? Jeste li pokrenuli avanturu u potrazi za lepotom i slobodom?

Zanimljivo je da autorka kaže: „Slušaj, u redu je i ako se složiš i ako se ne složiš sa mnom. Sve je sasvim u redu“

I znate šta, smejala sam se i plakala dok sam je čitala i složila sam se, a vi?

                                                                                                                                                                Psiholog Jovana Jocić

Najnovije

 • autoImage by Free-Photos from PixabaySvetski dan bez automobilaSeptember 22, 2021 - 3:05 pm

  septembra 2000. godine pokrenuta je inicijativa za smanjenje broja vozila na ulicama, kako bi se smanjio njihov štetan uticaj na okolinu.
  Prvi automobil izašao je na ulice davne 1886. godine, a konstruisao ga je Karl Freidrich Benz, po kome je benzin i dobio naziv.

 • Image by Gerd Altmann from PixabayU vašu častAugust 30, 2021 - 12:46 pm

  Kraj raspusta je nadohvat ruke, kraj leta takođe. Dolazi jesen.
  Mnogo puta – u literaturi, na filmu – ovaj deo godine opisan je kroz padanje još uvek letnjh kiša, što su se „slile u cvjetove agava“, kao što je rekao jedan kantautor.

 • Image by Gerd Altmann from PixabayNepročitanoJuly 9, 2021 - 1:09 pm

  I najzad – stigosmo do kraja. Ili, bolje rečeno, nacrtasmo krug. Dakle, vratismo se na početak. Ako bismo kraj (svaki kraj!) ovako doživeli, to onda znači da kraja nema: postoji samo početak.

 • Čudesno letoJuly 2, 2021 - 11:50 am

  Možda je jedina prednost filma u odnosu na književnost to što glas naratora (tačnije glavnog glumca koji priča o svojoj prošlosti) može biti praćen muzikom. Međutim, ako se potrudimo (i bar malo sluha imamo), možemo čuti, tj. zamisliti muziku – i dok čitamo.

 • Image by Jeon Sang-O from PixabayPrijemni ispitJune 28, 2021 - 10:52 am

  Onima koji se spremaju za prijemni šaljem poruku: Znam da imate tremu i bojazan od neizvesnog. Sve vam je zbrkano u glavi, mislite da imate malo vremena, da ste mogli još nešto da pročitate, naučite. Umorni ste od svega i želite da sve ovo što pre prođe.