stop petardama

Stop petardama

Vreme Novogodišnjih i Božićnih praznika kod ljudi budi posebnu euforiju. Svako od nas uživa u iščekivanju Nove godine. Deca iščekuju dolazak Deda Mraza, a odrasli uživaju udovoljavaujući njihovim željama i u kupovini poklona.

Svu ovu euforiju veoma često narušavaju oni koji svoje slavlje i sreću ispoljavaju na način da bacaju petarde i ostala pirotehnička sredstva.

U velikom broju slučajeva deca se plaše detonacije koju proizvode petarde, a roditelji taj strah žele da umanje pokazivanjem deci i demonstriranjem bacanja petardi, ali to je pogrešno. Koliko su pirotehnička sredsva opasna govori činjenica da se svake godine na desetine dece i odraslih povredi usled rukovanja istim. Petarda je zapravo kartonska cev napunjena barutom. Na vrhu petarde nalazi se fitilj koji se zapali pa on varnicama zapali barut i nastane eksplozija.  Hemikalije iz petardi mogu da prouzrokuju opekotine, oštećenje sluha kao i oštećenje vida.

Ovim putem apelujemo da kažete stop petardama, kako zbog dece, tako i zbog kućnih ljubimaca koji se plaše. Novac namenjen za kupovinu petardi preusmerite u dobrotvorne svrhe i ulepšajte nekome praznike.