Školska slava Sveti Sava u drugačijim okolnostima – online priredba

Srednja stručna škola iz Novog Sada je, kao i prethodnih godina, pripremila svečanost povodom školske slave, ali ovoga puta u drugačijim okolnostima.

U saradnji sa svojom sestrinskom školom, Srednjom školom i gimnazijom „Arhimed“, učenici su sa svojim nastavnicima pripremili predstavu o prvom srpskom arhiepiskopu Svetom Savi. Svečana priredba je snimljena u školskim prostorijama i emitovana na youtube kanalu škole, na kome će moći da je pogledaju svi učenici, roditelji i nastavnici.

Učenici su nas podsetili na važan datum, 14. januar 1840. godine, kada je u kneževini Srbiji proglašen Savindan za školsku slavu. Savindan se praznuje u spomen na velikog srpskog prosvetitelja i zaštitnika školstva Svetog Savu, oca srpske državotvornosti, prvog srpskog arhiepiskopa, utemeljivača srpske diplomatije, književnosti, zakonodavstva, zdravstva.

Učenici Srednje stručne škole u Novom Sadu i učenici Srednje škole „Arhimed“ su već tradicionalno zajedno obeležili ovaj dan, a ove godine  poštujući mere zaštite i preporuke Ministarstva prosvete zbog epidemiološke situacije, priredili su nam prvu online priredbu .