fbpx

Poslednja reč maturantima

Danas je u našoj školi svečana dodela diploma i svedočanstava maturantima, tehničarima vazdušnog i tehničarima saobraćajnog smera. Još jedna generacija odlazi.

Profesor srpskog jezika u našoj školi  je maturantima posvetio  svoje  stihove koje želim , uz njegov pristanak,  sa vama da podelim:

“Kada jednom staneš pomalo u

čudu

Jer ponestalo ti snova što se

sanjaju na javi

(A hteo bi da još nešto skuješ

A nema sna da ga budan snuješ) –

Okreni durbin nazad u taj beskraj

plavi

Onaj koji vidiš znaj da taj je pravi

Taj san na tom dalekom vidiku

Začet u tvom nekadašnjem drhtaju

i liku”

Ovaj tekst  završavam sa ovim stihovima. Sve ostalo bi bilo suvišno.

Srećna vam budućnost, maturanti!

psiholog

Najnovije

 • World AIDS DayPeople photo created by diana.grytsku - www.freepik.comSvetski dan borbe protiv AIDS-aDecember 1, 2021 - 2:23 pm

  01. decembar se obeležava kao svetski dana borbe protiv AIDS-a. Tim povodom volenteri Crvenog krsta Novog Sada održali su đacima Srednje stručne škole u Novom Sadu predavanje o HIV-u i prevenciji polno prenosivih bolesti.

 • autoImage by Free-Photos from PixabaySvetski dan bez automobilaSeptember 22, 2021 - 3:05 pm

  septembra 2000. godine pokrenuta je inicijativa za smanjenje broja vozila na ulicama, kako bi se smanjio njihov štetan uticaj na okolinu.
  Prvi automobil izašao je na ulice davne 1886. godine, a konstruisao ga je Karl Freidrich Benz, po kome je benzin i dobio naziv.

 • Image by Gerd Altmann from PixabayU vašu častAugust 30, 2021 - 12:46 pm

  Kraj raspusta je nadohvat ruke, kraj leta takođe. Dolazi jesen.
  Mnogo puta – u literaturi, na filmu – ovaj deo godine opisan je kroz padanje još uvek letnjh kiša, što su se „slile u cvjetove agava“, kao što je rekao jedan kantautor.

 • Image by Gerd Altmann from PixabayNepročitanoJuly 9, 2021 - 1:09 pm

  I najzad – stigosmo do kraja. Ili, bolje rečeno, nacrtasmo krug. Dakle, vratismo se na početak. Ako bismo kraj (svaki kraj!) ovako doživeli, to onda znači da kraja nema: postoji samo početak.

 • Čudesno letoJuly 2, 2021 - 11:50 am

  Možda je jedina prednost filma u odnosu na književnost to što glas naratora (tačnije glavnog glumca koji priča o svojoj prošlosti) može biti praćen muzikom. Međutim, ako se potrudimo (i bar malo sluha imamo), možemo čuti, tj. zamisliti muziku – i dok čitamo.

Hier und jetzt endet leider meine Reise auf Pixabay aber from Pixabay