fbpx

U vašu čast

Poštovani učenici,

Kraj raspusta je nadohvat ruke, kraj leta takođe. Dolazi jesen.

Mnogo puta – u literaturi, na filmu – ovaj deo godine opisan je kroz padanje još uvek letnjh kiša, što su se „slile u cvjetove agava“, kao što je rekao jedan kantautor. Dakle, kroz osećanje sete. Međutim, što je čovek stariji, on postaje svestan, sve više, da „stvari imaju onakav oblik kakav im dadne naša duša“.

Šta to znači:

Pre nekoliko godina, jedna mlada žena, moja drugarica, bila je u San Francisku, u Americi. Većina njenih prijatelja zavidela joj je, govoreći kako će pasti u depresiju kad se vrati u Novi Sad. A ona je pak, po povratku, sva razdragana, nasmejana (svi je gledaju s nevericom i kao da su nezadovoljni) rekla da je tokom poslednje dve nedelje jedva čekala da se vrati, kaže „ma već mi je dosadilo“. Dakle, sve zavisi od karaktera, od pogleda na svet, na život, a u ovom vašem slučaju – na obaveze u školi. Jer nema ničeg lepšeg kad čovek (mlad čovek naročito) uživa u obavezama. Ili, u slučaju odraslih, kad uživa u svom poslu. Radi ono što voli, i još ga plaćaju za to! A kad čovek radi ono što voli, to ne znači da mora nužno da se bavi onim ka čemu je celog života imao sklonosti. Ne. To znači da je vremenom zavoleo posao koji je naučio da radi, u kome je dobar, svi vide da je dobar, i na kraju počeo u njemu da uživa. I shvatio da nije pogrešio, da je baš to njegov poziv.

A kad su u pitanju učenici, obaveze kojima su sve vreme okupirani, na sreću, prošarane su iskrenim prijateljstvima, slaganjem, neslaganjem, svađama, mirenjima – mladošću. A u mladosti (u životu uopšte, a naročito u mladosti), suočavanje sa novim početkom – leptiri u stomaku, slatka nervoza, navikavanje na novog sebe u starom okruženju (jer svi đaci se malo promene tokom letnjeg raspusta) –  jeste nešto što u potpunosti učini da zaboravimo na jesen koja dolazi, ili pre, da je posmatramo kao tačku sa koje hvatamo zalet pred trku – sa samim sobom. Da jesen posmatramo kao još lepše i dinamičnije leto.

Sve ovo, duplirano je kad su u pitanju đaci prvaci – pristižući srednjoškolci. Ako se nečeg setim iz mladosti, to je prvi dan srednje škole. Kad polaziš u prvi osnovne, još uvek si nedovoljno svestan, kad polaziš na fakultet, isuviše svestan. Kad polaziš u srednju školu – to je prava stvar.

I zato, evo jedne u vašu čast:

Dobro došli, učenici, i novi i stari,

Drugačiji, pametniji, bolji nego lani –

Ne onim julskim što sve manje zari

Već letom svoga života obasjani.

Bogdan Spasić, profesor srpskog

Najnovije

 • autoImage by Free-Photos from PixabaySvetski dan bez automobilaSeptember 22, 2021 - 3:05 pm

  septembra 2000. godine pokrenuta je inicijativa za smanjenje broja vozila na ulicama, kako bi se smanjio njihov štetan uticaj na okolinu.
  Prvi automobil izašao je na ulice davne 1886. godine, a konstruisao ga je Karl Freidrich Benz, po kome je benzin i dobio naziv.

 • Image by Gerd Altmann from PixabayU vašu častAugust 30, 2021 - 12:46 pm

  Kraj raspusta je nadohvat ruke, kraj leta takođe. Dolazi jesen.
  Mnogo puta – u literaturi, na filmu – ovaj deo godine opisan je kroz padanje još uvek letnjh kiša, što su se „slile u cvjetove agava“, kao što je rekao jedan kantautor.

 • Image by Gerd Altmann from PixabayNepročitanoJuly 9, 2021 - 1:09 pm

  I najzad – stigosmo do kraja. Ili, bolje rečeno, nacrtasmo krug. Dakle, vratismo se na početak. Ako bismo kraj (svaki kraj!) ovako doživeli, to onda znači da kraja nema: postoji samo početak.

 • Čudesno letoJuly 2, 2021 - 11:50 am

  Možda je jedina prednost filma u odnosu na književnost to što glas naratora (tačnije glavnog glumca koji priča o svojoj prošlosti) može biti praćen muzikom. Međutim, ako se potrudimo (i bar malo sluha imamo), možemo čuti, tj. zamisliti muziku – i dok čitamo.

 • Image by Jeon Sang-O from PixabayPrijemni ispitJune 28, 2021 - 10:52 am

  Onima koji se spremaju za prijemni šaljem poruku: Znam da imate tremu i bojazan od neizvesnog. Sve vam je zbrkano u glavi, mislite da imate malo vremena, da ste mogli još nešto da pročitate, naučite. Umorni ste od svega i želite da sve ovo što pre prođe.

Gerd Altmann from Pixabay Free-Photos from Pixabay Svetski dan bez automobila