Nacionalni dan bez duvana

Nacionalni dan bez duvana

U Srbiji se 31. januara pod sloganom „Život bez duvana – za bolju budućnost novih generacija“ obeležava Nacionalni dan bez duvanskog dima.

Duvanski dim sadrži preko 7.000 različitih supstanci, među kojima je preko 250 jedinjenja opasnih po zdravlje i oko 70 materija za koje je utvrđeno da izazivaju maligna oboljenja. U svetu, svake godine usled upotrebe duvana i izloženosti duvanskom dimu prevremeno umire blizu 8 miliona ljudi, odnosno više od 20.000 dnevno.

Prema istraživanjima Kancelarije za prevenciju pušenja Instituta za javno zdravlje Srbije iz 2020.godine, 36% punoletnih stanovnika Srbije konzumira cigarete. Poražavajući je podatak da najmanje 15.000 ljudi svake godine u Srbiji prevremeno umre zbog posledica pušenja.

Pored sve brojnijih naučnih dokaza koji potvrđuju povećane rizike kod pušača, rezultati istraživanja pokazuju da ni epidemija KOVID-19 nije bitno uticala na smanjenje broja pušača.

I pored primene mera kontrole duvana, na svetu još uvek puši više od 1 milijarde ljudi. Ipak je važno da se napomene da gotovo 80% populacije koja puši živi u zemljama sa niskim i srednjim prihodima.