Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena

Prošle su 164 godine od kada su se dogodili prvi protesti žena koje su ustale da traže svoja prava. Bile su to žene zaposlene u tekstilnoj industriji u Njujorku, a nezadovoljstvo je bilo izazvano niskim platama kao i lošim uslovima za rad. Demonstracije su ugušene od strane organa reda, ali su žene ipak osnovale sindikat koji je zastupao njihova prava. Prošlo je više od 50 godina kada su radnice pokušale opet da naprave  pobunu, ali  su bile zatvorene u fabriku u kojoj je izbio požar, te je 129 žena izgubilo život. U znak sećanja na žrtve požara, godinu dana kasnije, u Njujorku je prvi put obeležen  Dan žena.  Zanimljivo je to da je bio obeležen 28.februara 1908,godine, a ne 8.marta. Već naredne godine održana  je prva Međunarodna konferencija žena u Kopenhagenu, gde je odlučeno da se organizuje Međunarodni dan žena, koji se i danas obeležava 8. marta.

Šta naši učenici znaju o 8.martu?

Učenica drugog razreda naše škole, Nina je svoje afinitete prema novinarstvu iskoristila kako bi intervijuisala drugaricu iz razreda i na taj način obradila temu Dana žena.

Međunarodni dan žena ili 8. mart je posvećen zenama. Prvi put je obeležen 1909 godine. To je jedan prelep praznik koji se treba slaviti. Trebamo slaviti sve one žene koje su prošle golgotu da bi imale prava koja imamo danas. Ali,slavljenje ovog praznika ne znači kraj borbe. U mnogim državama kao na primer: Sirija,Jemen,Pakistan,Sudan… Baš zbog tih žena, treba da podignemo svoj glas. Zbog svih onih koje su dobile svoju bitku. Ili je izgubile. 8. mart za neke predstavlja samo dan proslave. Zašto ne promenimo to i pretvorimo ga u dan podizanja svesti. Dan žena ne treba da bude samo 8. marta. Svaki dan učinite sitnicu za neku zenu. Pozdravite baku na ulici, možzda joj bas to ulepša dan. Spremite ručak umesto mame. Uberite drugarici cvet. 

Intervju sa drugaricom iz razreda, Draganom:

-Šta za tebe predstavlja 8. mart?

8. mart je međunarodni dan žena. Od davnih dana žene se bore za ženska prava, ali i dalje ta borba i traje.

Da li ga obelezavas kao praznik? 

Naravno, sem toga što se i meni poklanjaju ruže, karanfili, čokolade.. Takođe i ja poklonim majci, baki, tetki.

-Da li mislis da trebaju da ga slave samo zene ili i devojke i devojcice svih uzrasta? 

Mislim da sve osobe ženskog pola treba da ga slave, jer i devojčice će kad tad izrasti u devojku/ženu. A i majci se poklon za 8. mart treba uvek dati.

-Da li misliš da žene danas imaju jednaka prava kao i muskarci ili mozda veća ili manja? 

Mislim da muškarci imaju više prava od nas žena kao i ranije. Međutim u nekim zemljama je ravnopravnost jednaka, ali u nekima i nije.

-Da li devojčice treba vise da edukujemo o tome kako i zbog koga danas imaju više prava nego žene ranije?

Pa normalno, deca se edukuju od malena, tako da devojčice bi trebale da znaju na vreme.

Zahvaljujući hrabrim ženama koje su se izborile za svoja prava – mi danas imamo pravo da se školujemo, radimo, imamo pravo glasa.  Naši drugovi su tu da nas u tome podrže.