fbpx

Međunarodna nedelja borbe protiv vršnjačkog nasilja

Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja obeležava se poslednje srede u mesecu februaru,a ove godine to je 24.februar. Naziv “Dan rozih majica” datira još iz 2007.godine, kada je kanadski učenik Čarles MekNil pretrpeo vršnjačko nasilje u vidu ruganja i podsmehivanja, a sve to jer je na sebi nosio roze majicu. Njegovi vršnjaci nisu znali da je on majicu obukao u znak podrške svojoj majci koja je obolela od karcionoma dojke, te je dečak zbog toga prošao kroz niz neprijatnosti u vidu ruganja, podsmeha i odbacivanja od strane društva. Podršku učeniku su pružili aktivisti koji su u znak podrške kupili 50 rozih majica i podelili ih Čarlesovim vršnjacima. Ovaj gest je izazvao reakciju velikog broja učenika koji su samoinicijativno dolazili u rozim majicama i tako iskazali podršku i saosećanje sa dečakom. Ovaj događaj je roze majice svrstao u simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja i širom sveta je motivisao kako učenike,tako i njihove profesore da poslednju nedelju februara posvete ovoj temi. Tema se obrađuje u vidu radionica,razgovora sa učenicima, gledanja video materijala o nasilju, a sve u skladu sa uzrastom kako bi naučili da pre svega prepoznaju,a zatim i da reaguju na potencijalne nasilne obrasce ponašanja.

Postoji više vrsta vršnjačkog nasilja, a najčešće ga delimo na sledeće grupe:

Fizičko nasilje – ovde spadaju tuča, šamar, guranje, zavrtanje ruke, rušenje na pod ili zemlju.

Verbalno nasilje – izjave koje za cilj imaju ponižavanje drugog, najčešće su to uvrede, psovke, i sl.

Socijalno nasilje – izopštavanje deteta iz društva, ignorisanje, širenje dezinformacija kako bi ostala deca prestala da se druže s njim.

Psihološko nasilje – pretnje, zastrašivanje, ucenjivanje.

Digitalno nasilje – podrazumeva korišćenje društvenih mreža i aplikacija u svrhu ponižavanja drugog vršnjaka. U digitalno nasilje spada kreiranje lažnih naloga na društvenim mrežama, snimanje i objavljivanje videa, slika itd. Razvojem interneta i digitalnih medija ovaj vid nasilja je sve učestaliji.

Seksualno nasilje – javlja se uglavnom u pubertetskom uzrastu, a podrazumeva dodirivanje intimnih delova tela, neprimerene i vulgarne komentare, prisiljavanje na neželjeni sekusualni odnos.

Na svaki vid nasilja moramo reagovati! Kako će se reagovati zavisi od jačine, složenosti, učestalosti, kao i posledica koje je nasilje izazvalo.

Učenici su na času odeljenskog starešine obradili temu o vršnjačkom nasilju i povodom toga su pogledali film pod nazivom “EDUKACIJA DANAS, ZA BEZBEDNIJE SUTRA“.

AKO SI IZLOŽEN NASILJU OBRATI SE OSOBI U KOJU IMAŠ POVERENJA!

Najnovije

 • Šta je doksing?March 22, 2021 - 8:44 am

  Šta je doksing?
  Ko su potencijalni dokseri?
  Kako se najbolje zaštititi?

 • Međunarodni dan ženaMarch 8, 2021 - 1:26 pm

  Prošle su 164 godine od kada su se dogodili prvi protesti žena koje su ustale da traže svoja prava. Bile su to žene zaposlene u tekstilnoj industriji u Njujorku, a nezadovoljstvo je bilo izazvano niskim platama kao i lošim uslovima za rad. Demonstracije su ugušene od strane organa reda, ali su žene ipak osnovale sindikat koji je zastupao njihova prava.

 • Međunarodna nedelja borbe protiv vršnjačkog nasiljaFebruary 24, 2021 - 11:30 am

  Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja obeležava se poslednje srede u mesecu februaru,a ove godine to je 24.februar. Naziv “Dan rozih majica” datira još iz 2007.godine, kada je kanadski učenik Čarles MekNil pretrpeo vršnjačko nasilje u vidu ruganja i podsmehivanja, a sve to jer je na sebi nosio roze majicu.

 • Množenje pomoću linijaFebruary 22, 2021 - 11:57 am

  U ovom tesktu ćemo se pozabaviti množenjem. Nećemo se baviti klasičnim množenjem nego množenjem pomoću linija. Ovaj metod je postao veoma popularan na internetu i veoma je interesantan, pogotovo za decu mlađeg uzrasta. Bliže ćemo pojasniti ovaj metod, prvo množenjem dva jednocifrena broja. Kako množimo pomoću linija sa jednocifrenim brojevima?

 • Dan državnosti Republike SrbijeFebruary 15, 2021 - 8:44 am

  Dana 15.februarа na verski praznik Sretenje, u Srbiji se proslavlja Dan državnosti, kao sećanje na datum podizanja Prvog srpskog ustanka u Orašcu 1804. godine. Pod vođstvom voždа Đorđa Petrovića Karađorđa u Marićevića jaruzi se razbuktala Buna protiv dahija, a već naredne 1805. godine od Ivankovačke bitke buna  prerasta u Srpsku revoluciju( Prvi srpski ustanak 1804-1813 i Drugi srpski ustanak 1815.g.) sa jasnim ciljem оslobađanja od viševekovnog ropstva pod Turcima Оsmanlijama, stvaranja nacionalne države i institucija.