Međunarodna nedelja borbe protiv vršnjačkog nasilja

Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja obeležava se poslednje srede u mesecu februaru, a ove godine to je 24. februar.

Naziv “Dan rozih majica” datira još iz 2007.godine, kada je kanadski učenik Čarles MekNil pretrpeo vršnjačko nasilje u vidu ruganja i podsmehivanja, a sve to jer je na sebi nosio roze majicu. Njegovi vršnjaci nisu znali da je on majicu obukao u znak podrške svojoj majci koja je obolela od karcionoma dojke, te je dečak zbog toga prošao kroz niz neprijatnosti u vidu ruganja, podsmeha i odbacivanja od strane društva. Podršku učeniku su pružili aktivisti koji su u znak podrške kupili 50 rozih majica i podelili ih Čarlesovim vršnjacima. Ovaj gest je izazvao reakciju velikog broja učenika koji su samoinicijativno dolazili u rozim majicama i tako iskazali podršku i saosećanje sa dečakom.

Ovaj događaj je roze majice svrstao u simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja i širom sveta je motivisao kako učenike,tako i njihove profesore da poslednju nedelju februara posvete ovoj temi. Tema se obrađuje u vidu radionica, razgovora sa učenicima, gledanja video materijala o nasilju, a sve u skladu sa uzrastom kako bi naučili da pre svega prepoznaju,a zatim i da reaguju na potencijalne nasilne obrasce ponašanja.

Postoji više vrsta vršnjačkog nasilja, a najčešće ga delimo na sledeće grupe:

Fizičko nasilje – ovde spadaju tuča, šamar, guranje, zavrtanje ruke, rušenje na pod ili zemlju.

Verbalno nasilje – izjave koje za cilj imaju ponižavanje drugog, najčešće su to uvrede, psovke, i sl.

Socijalno nasilje – izopštavanje deteta iz društva, ignorisanje, širenje dezinformacija kako bi ostala deca prestala da se druže s njim.

Psihološko nasilje – pretnje, zastrašivanje, ucenjivanje.

Digitalno nasilje – podrazumeva korišćenje društvenih mreža i aplikacija u svrhu ponižavanja drugog vršnjaka. U digitalno nasilje spada kreiranje lažnih naloga na društvenim mrežama, snimanje i objavljivanje videa, slika itd. Razvojem interneta i digitalnih medija ovaj vid nasilja je sve učestaliji.

Seksualno nasilje – javlja se uglavnom u pubertetskom uzrastu, a podrazumeva dodirivanje intimnih delova tela, neprimerene i vulgarne komentare, prisiljavanje na neželjeni sekusualni odnos.

Na svaki vid nasilja moramo reagovati! Kako će se reagovati zavisi od jačine, složenosti, učestalosti, kao i posledica koje je nasilje izazvalo.

Učenici su na času odeljenskog starešine obradili temu o vršnjačkom nasilju i povodom toga su pogledali film pod nazivom “EDUKACIJA DANAS, ZA BEZBEDNIJE SUTRA“.

AKO SI IZLOŽEN NASILJU OBRATI SE OSOBI U KOJU IMAŠ POVERENJA!