Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena

Danas obeležavamo Međunarodni dan žena – 8. mart.
Tradicionalno muškarci kupuju ženama cveće i čestitaju 8. mart, ali da li svi znamo značaj ovog dana?

Međunarodni dan žena – istorija i značaj

Ideja za obeležavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. veka u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uslova.

Žene zaposlene u industriji odeće i tekstila javno su demonstrirale 8. marta 1857. godine u Njujorku zbog loših radnih uslova i niskih plata, a dva meseca kasnije te iste žene su osnovale sindikat.

Protesti su se događali i sledećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz Njujork tražeći kraće radno vreme, bolje plate i demokratsko pravo glasa i za žene.

1909. godine Socijalistička partija Amerike proglasila je prvi Nacionalni dan žena u znak sećanja na žrtave požara u fabrici tekstila u Njujorku kada je poginulo preko stotinu žena. Smatra se da su radnice bile zadržane unutar fabrike kako bi se sprečilo njihovo prisustvo štrajku sa drugim radnicima.

1910. godine na Međunarodnoj konferenciji žena u Kopenhagenu, nemačka levičarka, Luiz Cic, predložila je organizovanje Međunarodnog dana žena.

Već 1911. godine Međunarodni dan žena obeležen je u Austriji, Danskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj.

Nažalost već u prvoj polovini 20. veka Međunarodni dan žena prestaje da se obeležava zbog ideje da je njegovo obležavanje povezano sa jednopartijskim sistemom i boljševičkim komunizmom. Tek 1975. godine Ujedinjene nacije su počele službeno da obeležavaju Međunarodni dan žena a u međuvremenu su uvedene institucije kao što su trudničko bolovanje, ista plata za isti rad, demokratsko pravo glasa i mnoge druge.

Tema UN-a za Međunarodni dan žena 2022. je „Rodna ravnopravnost danas za održivo sutra“, sa ciljem da se istakne doprinos žena i devojaka širom sveta.

Boje Međunarodnog dana žena su ljubičasta, zelena i bela. Ljubičasta označava pravdu i dostojanstvo. Zelena simbolizuje nadu. Bela predstavlja čistotu. U kampanji za Međunarodni dan žena se kaže da je koncept ovih boja nastao u Ženskoj socijalnoj i političkoj uniji u Velikoj Britaniji.

Ne zaboravimo, ovaj dan je nastao kao dan borbe za ženska ljudska prava, odnosno dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca i zato poštujmo jedni druge.