dan-planete-yemlje

Dan planete Zemlje

Dan planete Zemlje obeležava se 22. aprila u više od 150 zemalja širom sveta. Prvi put je obeležen davne 1970.godine, a skretanje pažnje na problem zagađenja je propraćeno protestima. Na ulice su izašli studenti i učenici srednjih škola, kao i pripadnici različitih društvenih klasa. Ovo je konačno rezultiralo osnivanjem Američke agencije za zaštitu životne sredine.

Iz godine u godinu na listu država koje sprovode aktivnosti u cilju zaštite planete Zemje upisuju se i manje razvijene zemlje. Svet je sve svesniji klimatskih promena koje prete da ugroze egzistenciju mnogim vrstama na našoj planeti, pa tako i nama samima.

Učenicima Srednje stručne škole biće održano predavanje povodom Svetskog dana naše planete, iako se na ovu temu uči na predmetu Ekologija i zaštita životne sredine.

Evo nekoliko zanimljivosti o našoj planeti:

-Zemlja se naziva još i Plava planeta jer je 70% površine prekriveno vodom.

-Dan na Zemlji ne traje 24 sata nego 23 h 56 min i 4 sekunde. Toliko treba Zemlji da se se izvrši rotacija. Naučnici su došli i do zaključka da je zemaljski dan pre nekoliko miliona godina trajao samo 20 sati.

-Za krug oko Sunca treba joj 365 dana i 6 sati. Tih 6 sati kroz četiri godine čine jedan dan. Zato je svaka četvrta godina je prestupna.

– U naučnim krugovima postoji teorija da Zemlja ima 4,54 milijardi godina.

-Na Zemlji ima: 7 kontinenata 5 okeana, 140 mora, 196 država, oko 250.000 gradova.

-Najhladnije mjesto na Zemlji je Vostok na Antarktiku. 1983. godine izmereno je -89,2 stepeni.

-Najtoplije mjesto na Zemlji je El Azizia u Libiji (Afrika). 1922. godine izmereno je 57,8 stepeni.