fbpx

Kapija

Velik je spisak nedaća u ovom nesrećnom vremenu, na koje smo se, kao i na sve drugo, navikli. To su maske koje nas jadne nerviraju, guše, izluđuju. To je pranje ruku ispucalih od alkohola. To su svađe u vezi sa opozicijom vakcinisati se / ne vakcinisati se. Međutim, za one koji vole da putuju, to je, pre svega, nedostatak slobode kretanja (čitaj: putovanja). Ali – ne i po sopstvenoj zemlji. E, ovo mesto je ključno.

Sledi jedno sećanje.

Jedanaest uveče. Novi Sad – polazna stanica, Manastir Sveti arhangeli kod Prizrena – krajnja stanica. Kum i ja idemo na Kosovo i Metohiju. Turistički. (Ovo „turistički” možda zvuči malo neukusno.) Kum pustio bradu i smršao, pa izgleda kao isposnik. U autobusu svet uglavnom tih, smeran, blizak crkvi. Moj kum sve bliži. Zato je i predložio ovo putovanje. Ja sam, kao ljubitelj istorije, s nestrpljenjem prihvatio. A kada smo se posle tri dana vratili, znao sam da ću ponovo ići.

Nije to bilo putovanje. Bio je to jedan od onih delića života kojima je posle nemoguće naći mesto na vremenskoj skali, odrediti im datum i godinu. Jer taj komadić iskustva prospe svoj titraj i napred i nazad, i na prošlost i na budućnost – i ti ne znaš kad je to bilo, a znaš da je bilo. Setiš se samo starog duda ispred Patrijaršije, da si nekog u Velikoj Hoči pitao da li im je potreban nastavnik srpskog, da si upoznao nekog monaha koji je rodom sa Limana, da si avanturistički stopirao od Svetih arhangela do Prizrena bez znanja vođe puta, da si u Bogosloviji majci kupio ikonu Bogorodice, da te je vetar produvao na kuli pred Gazimestanom, da si bar deset puta kružio oko Gračanice zagledajući svaki kamen… Da si zanemeo prošavši kroz kapiju Dečana. Nije to bilo putovanje.

Bilo je to ostajanje.

Bogdan Spasić

Najnovije

 • World AIDS DayPeople photo created by diana.grytsku - www.freepik.comSvetski dan borbe protiv AIDS-aDecember 1, 2021 - 2:23 pm

  01. decembar se obeležava kao svetski dana borbe protiv AIDS-a. Tim povodom volenteri Crvenog krsta Novog Sada održali su đacima Srednje stručne škole u Novom Sadu predavanje o HIV-u i prevenciji polno prenosivih bolesti.

 • autoImage by Free-Photos from PixabaySvetski dan bez automobilaSeptember 22, 2021 - 3:05 pm

  septembra 2000. godine pokrenuta je inicijativa za smanjenje broja vozila na ulicama, kako bi se smanjio njihov štetan uticaj na okolinu.
  Prvi automobil izašao je na ulice davne 1886. godine, a konstruisao ga je Karl Freidrich Benz, po kome je benzin i dobio naziv.

 • Image by Gerd Altmann from PixabayU vašu častAugust 30, 2021 - 12:46 pm

  Kraj raspusta je nadohvat ruke, kraj leta takođe. Dolazi jesen.
  Mnogo puta – u literaturi, na filmu – ovaj deo godine opisan je kroz padanje još uvek letnjh kiša, što su se „slile u cvjetove agava“, kao što je rekao jedan kantautor.

 • Image by Gerd Altmann from PixabayNepročitanoJuly 9, 2021 - 1:09 pm

  I najzad – stigosmo do kraja. Ili, bolje rečeno, nacrtasmo krug. Dakle, vratismo se na početak. Ako bismo kraj (svaki kraj!) ovako doživeli, to onda znači da kraja nema: postoji samo početak.

 • Čudesno letoJuly 2, 2021 - 11:50 am

  Možda je jedina prednost filma u odnosu na književnost to što glas naratora (tačnije glavnog glumca koji priča o svojoj prošlosti) može biti praćen muzikom. Međutim, ako se potrudimo (i bar malo sluha imamo), možemo čuti, tj. zamisliti muziku – i dok čitamo.

tookapic from Pixabay Hier und jetzt endet leider meine Reise auf Pixabay aber from Pixabay Upis na fakultete