Sretenje

Dan državnosti Republike Srbije

Dana 15. februarа na verski praznik Sretenje, u Srbiji se proslavlja Dan državnosti, kao sećanje na datum podizanja Prvog srpskog ustanka u Orašcu 1804. godine. Pod vođstvom voždа Đorđa Petrovića Karađorđa u Marićevića jaruzi se razbuktala Buna protiv dahija, a već naredne 1805. godine od Ivankovačke bitke buna prerasta u Srpsku revoluciju (Prvi srpski ustanak 1804-1813 i Drugi srpski ustanak 1815. godine) sa jasnim ciljem оslobađanja od viševekovnog ropstva pod Turcima Оsmanlijama, stvaranja nacionalne države i institucija. Time je otvoren put formiranju moderne srpske države.

Dimitrije Davidović

Na isti dan 1835. godine u Srbiji knezа Мiloša Obrenovića, vođe Drugog srpskog ustanka, donet je prvi srpski Sretenjski ustav. Napisao ga je Dimitrije Davidović po uzoru na francuski (1814. i 1830. godine) i belgijski ustav (1831. godine). U njemu su izražene tekovine revolucije: postojanje nacionalne države, ukidanje feudalizma i autokratske vlasti. Vlast se po ustavu delila na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Sretenjski ustav je bio jedan od prvih liberalnih i demokratskih ustava u Evropi toga dobа!

Takođe, 15. februara Srpska pravoslavna crkva i vernici slave veliki praznik Sretenje Gospodnje, kada je Bogorodica uvela novorođenog Hrista pod kupole jerusalimskog hrama, a u naručje ga je uzeo starac, Sveti Simeon Bogonosac. Dan državnosti, 15. februar je donet odlukom Narodne skupštine Republike Srbije 2001. godine, а od 2012. godine taj državni praznik se praznujе 15. i 16. februarа.