fbpx

Čudesno leto

Možda je jedina prednost filma u odnosu na književnost to što glas naratora (tačnije glavnog glumca koji priča o svojoj prošlosti) može biti praćen muzikom. Međutim, ako se potrudimo (i bar malo sluha imamo), možemo čuti, tj. zamisliti muziku – i dok čitamo.

 

Napomena (tj. uputstvo): Tokom čitanja ovog teksta zamišljati muziku iz  serije Grlom u jagode”.

 

Godina 2000. Leto. Završio sam srednju školu i upisao fakultet. Počeo da sviram u rok bendu. Svirali smo u Bosni. Bend se raspao posle žestoke svađe. Umalo tuča. Organizovan „nulti Egzit” na keju. Grad pulsira. Ulazim u novi bend. (U kome ću ostati četiri godine.) Jedva čekam studije književnosti, istovremeno, jedva čekam da se raspust „ne završi“. Selim se iz Radničke na Grbavicu. Sa horom putujem u Niš. Sve je u znaku predsedničkih izbora. U kafiću u kome provodim dane, malo-malo pa se posvađaju. Umalo tuča. Ali, leto je. Naročito za nas svršene srednjoškolce / buduće brucoše. Sve je dinamično, ne znam gde da gledam. Glava mi ko suncokret. Bilo je to čudesno leto –  počinje jedan Ljosin roman.

Ne. Nije bilo čudesno. (Leto ko leto.) Sad je tek čudesno. I to je ono spasonosno. I zato – dragi tehničari drumskog i vazdušnog saobraćaja – sve će ovo biti lepše nego što jeste.

Jer, kaže Arsen Dedić:

Takvim sjajem može sjati

Ono što je prošlost sad

Što ne može da se vrati

Što je bilo ko zna kad

A šta ako je već sad sve tako lepo? Kako li će tek biti kad i u vašim ušima zasvira melodija iz serije „Grlom u jagode”?

Bogdan Spasić

 

Najnovije

 • Image by Gerd Altmann from PixabayU vašu častAugust 30, 2021 - 12:46 pm

  Kraj raspusta je nadohvat ruke, kraj leta takođe. Dolazi jesen.
  Mnogo puta – u literaturi, na filmu – ovaj deo godine opisan je kroz padanje još uvek letnjh kiša, što su se „slile u cvjetove agava“, kao što je rekao jedan kantautor.

 • Image by Gerd Altmann from PixabayNepročitanoJuly 9, 2021 - 1:09 pm

  I najzad – stigosmo do kraja. Ili, bolje rečeno, nacrtasmo krug. Dakle, vratismo se na početak. Ako bismo kraj (svaki kraj!) ovako doživeli, to onda znači da kraja nema: postoji samo početak.

 • Čudesno letoJuly 2, 2021 - 11:50 am

  Možda je jedina prednost filma u odnosu na književnost to što glas naratora (tačnije glavnog glumca koji priča o svojoj prošlosti) može biti praćen muzikom. Međutim, ako se potrudimo (i bar malo sluha imamo), možemo čuti, tj. zamisliti muziku – i dok čitamo.

 • Image by Jeon Sang-O from PixabayPrijemni ispitJune 28, 2021 - 10:52 am

  Onima koji se spremaju za prijemni šaljem poruku: Znam da imate tremu i bojazan od neizvesnog. Sve vam je zbrkano u glavi, mislite da imate malo vremena, da ste mogli još nešto da pročitate, naučite. Umorni ste od svega i želite da sve ovo što pre prođe.

 • Image by Dani Géza from PixabayTropska vrelinaJune 25, 2021 - 1:24 pm

  Prema tome, ne zamerite ništa ovom jadnom, skuvanom tekstu, koji se vuče, puzi, valja po beloj hartiji, dahćući i čekajući da ga ostavimo na miru. Dovoljno je što smo ga naslovili ovako, naslovom jedne ne naročito kvalitetne američke serije koju smo voleli devedesetih

Jeon Sang-O from Pixabay Gerd Altmann from Pixabay Nepročitano