Broj Pi

Broj PI

Danas (14. mart ) se obeležava dan broja PI (π). Zašto baš ovaj dan? Tri najznačajnije cifre broja PI (π) su 3,14 – treći mesec u godini je mart pa se odatle došlo na ideju da to bude 3.14.(14. mart) odnosno 3,14.

Jedan od najvećih umova i najznačajnijih ličnosti u istorij sveta Albert Ajnštajn, rođen je na današnji dan. Grad Prinston u Nju Džerziju ugošćuje mnoge događaje u jednoj zajedničkoj proslavi Dana broja PI (π) i rođendana Alberta Ajnšatjna. Ajnštajn je živeo u Prinstonu više od dvadeset godina dok je radio na institutu za napredne studije.

Broj PI – Istorija i značaj

Oznaka za broj PI (π) potiče od grčke reči „perimeter“ (περίμετρος) što znači dužina krive koja ograničava neku ravan. Ovaj simbol prvi put je uveo matematičar Vilijam Džouns 1706. godine, mada je oznaka potpuno prihvaćena tek nakon što ju je usvojio švajcarski matematičar i fizičar Leonard Ojler.

Broj PI (π) je matematička konstanta koja predstavlja odnos obima i prečnika kruga, iracionalan je broj i njegova približna vrednost iznosi 3.14159265. Broj PI (π) ima beskonačan broj decimala pa zbog toga kažemo približna vrednost broja.

Dan broja PI (π) se obeležava na razne načine, uključujući i takmičenja u jedenju pite ili gađanju pitama i raspravljanje o značaju broja PI (π). Neke škole održavaju i takmičenje u tome koji će se učenik moći setiti najviše decimala broja PI (π).

Svi koji reše da zapamte što veći broj decimala broja PI (π), bave se pifiologijiom. Ginisov rekord zvanično drži Indus „Rajveer Meena“ koji je za 9 sati i 27 minuta uspeo da izdeklamuje 70 000 cifara broja PI (π). Ipak, nezvanični rekord drži Japanac „Auira Haraguchi“ koji drži u glavi 100 000 cifara. Za diktiranje mu treba 16 sati. Japanac ima tehniku u kojoj svaka cifra ima svoju zamenu u slogovima pa on zapravo pamti priču ili pesmu,u kojoj svaka reč predstavlja niz cifara.


prof.matematike Slavko Zavišin i prof.matematike Milan Stajić