fbpx

Blog

Šta je doksing?

Šta je doksing? Ko su potencijalni dokseri? Kako se najbolje zaštititi?

Međunarodni dan žena

Prošle su 164 godine od kada su se dogodili prvi protesti žena koje su ustale da traže svoja prava. Bile su to žene zaposlene u tekstilnoj industriji u Njujorku, a nezadovoljstvo je bilo izazvano niskim platama kao i lošim uslovima za rad. Demonstracije su ugušene od strane organa reda, ali su žene ipak osnovale sindikat koji je zastupao njihova prava.

Međunarodna nedelja borbe protiv vršnjačkog nasilja

Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja obeležava se poslednje srede u mesecu februaru,a ove godine to je 24.februar. Naziv “Dan rozih majica” datira još iz 2007.godine, kada je kanadski učenik Čarles MekNil pretrpeo vršnjačko nasilje u vidu ruganja i podsmehivanja, a sve to jer je na sebi nosio roze majicu.

Množenje pomoću linija

U ovom tesktu ćemo se pozabaviti množenjem. Nećemo se baviti klasičnim množenjem nego množenjem pomoću linija. Ovaj metod je postao veoma popularan na internetu i veoma je interesantan, pogotovo za decu mlađeg uzrasta. Bliže ćemo pojasniti ovaj metod, prvo množenjem dva jednocifrena broja. Kako množimo pomoću linija sa jednocifrenim brojevima?

Dan državnosti Republike Srbije

Dana 15.februarа na verski praznik Sretenje, u Srbiji se proslavlja Dan državnosti, kao sećanje na datum podizanja Prvog srpskog ustanka u Orašcu 1804. godine. Pod vođstvom voždа Đorđa Petrovića Karađorđa u Marićevića jaruzi se razbuktala Buna protiv dahija, a već naredne 1805. godine od Ivankovačke bitke buna  prerasta u Srpsku revoluciju( Prvi srpski ustanak 1804-1813 i Drugi srpski ustanak 1815.g.) sa jasnim ciljem оslobađanja od viševekovnog ropstva pod Turcima Оsmanlijama, stvaranja nacionalne države i institucija.
Srednja stručna škola u Novom SaduPhoto by Lazar Gugleta on Unsplash

Dan Novog Sada

Srednja stručna škola u Novom Sadu je sestrinska škola sa Srednjom školom i gimnazijom “Arhimed” iz Beograda. Na današnji dan podsećamo se istorije stvaranja grada Novog Sada, možemo slobodno reći sestrinskog ili bratskog grada Beograda.

Proslava školske slave Sveti Sava u drugačijim okolnostima - online priredba

Srednja stručna škola iz Novog Sada je, kao i prethodnih godina, pripremila svečanost povodom školske slave, ali ovoga puta u drugačijim okolnostima. U saradnji sa svojom sestrinskom školom, Srednjom školom i gimnazijom „Arhimed“ , učenici su sa svojim nastavnicima pripremili predstavu o prvom srpskom arhiepiskopu Svetom Savi.
Srednja stručna škola u Novom Sadu

Tehnike učenja

Poći ćemo od pretpostavke da učenici u srednjoj školi već imaju izgrađen stil učenja, ali s obzirom na povećanje obima i kompleksnosti gradiva, nekada je potrebno kombinovati više stilova i tehnika. Svaki pojedinac bira tehniku i stil na osnovu individualnih percepcija.

Uspeh našeg učenika Milana Majstorovića

Odricanja tokom školovanja i odrastanja, a ne odreći se detinjstva i školskih obaveza isplati se onog trenutka kada neko vaše rezultate prepozna, nagradi, pohvali. Milan je zakoračio na svoj put velikim uspehom.
Srednja stručna škola u Novom SaduEducation photo created by freepik

Put sa osmehom na licu - prav(n)i put

Ovih dana pristižu nam vesti od naših maturanata. Marlјivo polažu prijemne ispite. A mi ih bodrimo i iščekujemo. Lepo je videti ih kada svrate pre polaganja do škole... Kao da nam poručuju da osećaju da ih iz sigurnog gnezda pratimo sa nadom da će savladati nove izazove.